Fotografia și drepturile de autor

Legea drepturilor de autor în România o duce foarte prost din mai toate punctele de vedere iar la nivel online aproape că nici nu se mai ține cont, fie că e muzica, film sau fotografie se fură cu nesimțire iar nimeni nu este sancționat.

Mulți fotografi, indiferent experiența profesională își urcă fotografiile pe internet pentru a le face publice și fără să vrea li se poate întâmpla să vină un altul să „împrumute” fără să precizeze sursa sau chiar să i-o fure trântindu-și cel mai nesimțit watermark posibil pe ea. Eu am pățit-o cu cei de la Cod Rosu care au preluat o fotografie de a mea de pe blog-ul unei tipe și au avut nesimțirea s-o mânjească cu watermark-ul lor. Nu m-am complicat, dar de atunci nu mai dau fotografii fără semnătură nimănui.Oricum, asta nu e nimic în comparație cu unele companii și ziare destul de mari care fură de la fotografi și jurnaliști amatori iar dacă ai curajul să spui ceva primești doar un mail sau telefon prin care primești scuze și alte minciuni cum că se vor lua măsuri sau că nu o să se mai întâmple, și gata, au rezolvat problema.

Ca fotograf, fie amator (mai ales) sau profesionist, trebuie să înveți să-ți aperi drepturile, să pui preț pe lucrările tale și să nu treci cu vederea niciun fel de împrumut sau furt pentru că este munca ta care ți-a mâncat timp și bani (echipamentul nu se cumpără singur) și are valoare, fie ea materială sau spirituală.

Fotografia cred că este lucrul cel mai întâlnit și totodată cel mai ușor de furat de pe internet. Legea română protejează și garantează drepturile de autor al fotografiilor analogice și digitale chiar și pe internet. Indiferent în câte copii este reprezentată este considerată operă originală protejată conform legii în vigoare. Deci, dacă cineva îți preia fotografia fără consimțământul tău ai tot dreptul să iei măsuri măcar atât cât îți permite legea.

Sfatul meu este să-ți creezi un watermark, o semnătură proprie care să conțină numele tău (nu nickname-ul), și anul în care a fost realizată și eventual site-ul tău, care s-o aplici mai apoi pe fiecare fotografie în parte, de preferat într-un colț și ai grijă să fie cât mai vizibilă dar în același timp să nu deranjeze ochiul privitorului. Un alt lucru important este rezoluția fotografiei, niciodată nu urca pe internet sau oferi cuiva lucrarea la rezoluție originală decât dacă s-a semnat un contract în prealabil, lucru care îl voi detalia într-un alt articol. Consider că 700-1000px pe latura mare este destul. Asta nu rezolvă în totalitate problema furtului dar cel puțin îngreunează acest lucru. Protejează-ți lucrările, sunt munca ta!

Într-un articol următor voi scrie despre cedarea drepturilor de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *